Kávičku so starostom si vypili dve desiatky Bystričanov

Kávičku so starostom si vypili dve desiatky Bystričanov

Aj napriek horúcemu letnému počasiu sa v pondelok 10. júla zišlo v kaviarni Pystrich na ulici Čsl. tankistov takmer 20 obyvateľov Záhorskej Bystrice, aby si nielen posedeli pri kávičke, ale najmä podebatovali o podnetoch, ktoré vo svojom bezprostrednom okolí riešia. Tradičná Kávička so starostom pripomenula témy rekonštrukcie Elektrovodu na novú základnú a materskú školu či cyklotrasy na Hodonínskej, na ktoré sme nedávno odpovedali vo videorozhovore – ten si môžete pozrieť tu: Témy, ktoré Bystričanov zaujímajú

Starosta informoval prítomných o plánovaných prácach:

  • budúci rok má Bratislavská vodárenská spoločnosť naplánovanú opravu kanalizácie na dolnom konci ulice Čsl. tankistov;
  • na Donskej ulici na záver prác súvisiacich s rekonštrukciou vodovodu pribudne nové vodorovné značenie;
  • magistrát hlavného mesta bude realizovať nový priechod pre chodcov na Gbelskej ulici v smere od ulice Plk. Prvoniča na námestie;
  • miestny úrad v priebehu leta obnoví vodorovné dopravné značenie v celej mestskej časti;
  • na žiadosť obyvateľov pribudne v športovo-oddychovom areáli na Krčoch počas leta petangové ihrisko.

Supermarket Kaufland

Téma, ktorá na kávičke rezonovala najviac, bol reklamný pylón, ktorý bol osadený na pozemku spoločnosti. Starosta na dohodnutom stretnutí so zástupcami spoločnosti požiadal o zníženie výšky reklamného pylóna. Požiadavka mestskej časti bola zo strany vedenia spoločnosti akceptovaná a reklamný pylón sa zníži o 10 metrov.

Obyvateľov Záhorskej Bystrice zaujíma, ako bude riešená dopravná situácia pri Kauflande. Pozdĺž Bratislavskej ulice na strane Kauflandu pribudne chodník a autobusová zastávka, pri odbočovaní ku Kauflandu z Bratislavskej ulice, aj pri pumpe Slovnaft bude osadený semafor. Záhumenská ulica bude jednosmerná a pribudne na nej aj spojovací chodník, ktorý prepojí peších až priamo k prevádzke nového supermarketu.

Presný termín otvorenia Kauflandu zatiaľ nie je známy.

Doprava v Záhorskej Bystrici

Počas diskusie so starostom Jozefom Krúpom obyvatelia otvorili tému dopravnej situácie pred školou a parkovania počas rannej špičky, preto v tejto veci opätovne požiadame mestskú políciu o súčinnosť a návrh riešenia situácie.

Obyvatelia sa dopytovali na bezpečnosť cesty Pri Vápenickom potoku – nakoľko však v tejto oblasti prebieha výstavba, plánované osadenie vankúšových spomaľovačov sa bude realizovať až po tom, čo sa zníži intenzita prejazdu nákladných áut.

V súvislosti s bezpečnosťou v lokalite Krče pripravil miestny úrad projekt dopravného riešenia, ktorý počíta so znížením rýchlosti v celej zóne a osadením spomaľovacích prvkoch v blízkosti pumptracku. Plán tejto realizácie je počas leta.

Starosta informoval aj o návrhu mestskej časti, aby sa premiestnila konečná zastávka autobusov do lokality pri Kauflande, v tejto chvíli to však vyžaduje ďalšie stretnutie s Dopravným podnikom.

Ďakujeme všetkým, ktorí si našli čas na debatu a tešíme sa na všetkých na ďalšej kávičke, ktorá sa uskutoční 6. septembra 2023. Presnú pozvánku budeme komunikovať na webe a sociálnych sieťach.